Arabesk Starlarımızın Toplumsal Mesaj Söylemi Dönüşümlerinden Bir Kesit: Müslüm Gürses… A. Sarı


Toplam Okunma: 6243 | En Son Okunma: 09.04.2024 - 23:24
Kategori: Arabesk Dönüşüm, Basından, Yazarlarımız: A.Sarı

…aynı ivmeye Müslüm Gürses’de gülümseyerek  tanık oluyoruz .Coca Cola’nın “Bırrr” reklamından(http://video.eksenim.mynet.com/mynethaber/Coca_Cola_Birr/73448/) son günlerde yayınlanan Akbank’ın “İhtiyacım var” (http://www.akbank.com/doc/reklam/akbank%20krediler.mpeg) reklamına değin geçen süreçte kendi yapısını bozmadan gerek sosyetik, gerekse pop müzik starı Teoman bestelerinin seslendirilmesi ile gerçekleşen bir uyum sürecini gözledik ve izledik.

Yazı Başı:

Arabesk müziğimizin beslenme kaynağının seslendiği kitlenin ihtiyaçlarından oluştuğunu biliyoruz. Değişen, gelişen ve en önemlisi uyum sağlayan bu sesin ana kaynağını oluşturan kitlenin, yani varoşların şehirleşme dönüşümüne, önce Orhan Gencebay bestelerinde “Hor görme garibi”şarkısından “Bir teselli ver”e, “Hatasız kul olmaz” dan “Batsın bu dünya”ya ve “Tanrı’ya feryat” dan “Yarabbim sen büyüksün”e , “Cennet Gözlüm” den “Elhamdülillah” a, “Değişmem gerek” den “Yalnız değilsin”e, “Sen de haklısın” dan “Gelin birlik olalım”a, “Bakırköy’den mektup var” dan “Cevap ver”e, “Neyi değiştirdik ki”den “Söylenmedik söz kalmadı” ile bugüne ulaşan ve “Bugün senin doğum günün” “Besmeleyle başla” gibi eserlerle tanık olmuştuk.

Şimdi ise aynı ivmeyi tüm hızıyla Müslüm Gürses’de görüyoruz. Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu Konseriyle diğerlerinin yanında gazetecisinden işadamına entellüktüel tabir ettiğimiz kesimi seslenim alanına dahil etmesi gerçeği, bizler açısından analiz edilmesi gereken bir konu haline gelmişti.

Coca Cola’nın “Bırrr” reklamından Akbank’ın “İhtiyacım var” reklamına değin geçen süreçte kendi yapısını bozmadan gerek sosyetik, gerekse pop müzik starı Teoman bestelerinin seslendirilmesi ile gerçekleşen bir uyum sürecini gözledik ve izledik. 

Sözlerini aşağıda verdiğimiz “ihtiyacım var “ reklamının ihtiyaç listesinde geçen  “home theatre” deyimi, artık o kesimde “bu da ne ola ki?” sorularının giderek aza indirgendiğinin bir kanıtı olarak karşımıza çıkıyor.

Eskinin diğer önemli arabesk starlarının kentsel dönüşümlerinden gözlemleri, söz konusu kitlenin ortada kalmış şairlerinden Ahmet Selçuk İlkan’ın 30′uncu sanat yılında çıkardığı yeni kitabı “Yasak Şehrin Aşıkları”nda, hicivsel bir üslupla dile getirmesi, o kesimde yaşanan söylem çalkantılarını yansıtması açısından güzel bir örnek oluşturuyor:

Müslüm Gürses’e :
Ne güzeldi seninle efkârlanıp yaşamak,
Bir sevdayı yürekte jiletle parçalamak,
Küstürdün rakıları küstürdün şarapları,
Nerden çıktı be baba kola içip bırlamak.
 

Orhan Gencebay’a :
Bence sensin tek kral âlemde kral varsa
Nerden çıktı popstar nedir bu alaturka
Ne gönüller incindi, bak bir reyting uğruna
Hatasız kul olmazmış, batsın artık bu dünya
 

İbrahim Tatlıses’e :
Bu dünyada kimde var böyle yorum böyle ses,
İçimizden birisin içimizden bir nefes,
Yıllardır türkülerin çalınır her mecliste,
Siyaset meclisinde ne işin var Tatlıses?
Zaten sen her sevenin vekilisin Tatlıses…

O kesimdeki tatlı çalkantılar ve gelinen sosyal konumdan ötürü asıl seslenim kitlesinin terk edilmesi görüntüsü son zamanlarda yine o kesim tarafından kendi içlerinde yüksek sesle dillenir olmuştur.
Orhan Gencebay fanatiklerinin yeni Gencebay’ı türlü forum ve kendi kurdukları internet sitelerinde sorgulamaları ve eski Gencebay’a duydukları özlemi gerek sert gerekse yumuşak mesajlarla sahiplenmeleri, sözkonusu ekollerin yaratıcılarını aştığı, hatta öz kitlelerine artık cevap veremediği gözlenmektidir.

Arabesk starlarımızı yaratan ortam kuşak farklılığıyla aynen dururken, söz konusu starların toplumsal yaşam kalitesi olarak aynı söylemden daha ileride aşama kaydetmeleri, günümüzde hemen her alanda yaşanan “döneklik” tartışmalarını içten içe kaynatmaktadır.

Bu kaynamaya en güzel cevabın Müslüm Gürses’in bir bankanın reklam filmindeki şarkısıyla gelmesi, ilgili tartışmaları hızlandıracak gibi görünüyor. Çünkü reklam filmi, varoşların günümüz ihtiyaçlarının hangi düzeye geldiğini tüm gerçekliğiyle gözler önüne seriyor. (müziğiyle dinlemek için bkz:  http://www.akbank.com/674.aspx )

Aktarıyoruz:

İhtiyacım var şu uzun tatile, ihtiyacım var bi güzel perdeye,
Dünyanın bilgisine, yeni bir elbiseye.
Mutlu günler görmeye ihtiyacım var.
Yatak yorgan setine, o LCD TV’ye, home theatre sisteme ihtiyacım var.
Ben hep yürümeye mahkum muyum?
Kira ödemeye mecbur muyum?
İhtiyacım var rahat etmeye,
İhtiyacım var…

Dr. Ayhan Sarı




Hoşgeldiniz