Can Atilla’nın Mevlana 800.Yıl Oratoryosu…


Toplam Okunma: 4507 | En Son Okunma: 09.04.2024 - 21:09
Kategori: Konserler

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “2007 Mevlana yılı” nedeniyle Türkiye’yi özellikle yurtdışında temsil etmesi için Kompozitör Can Atilla’ya ısmarlama yöntemiyle bestelettiği eser, ilk olarak Nisan 2007′de İstanbul - Aya İrini’de sahnelendi. Temmuz 2007′de Aspendos Uluslararası Opera Festivali’nde de seslendirilen eser, şimdi de 7 Aralık 2007 tarihinde Anadolu Gösteri Merkezi’nde Ankara’lı sanatseverlerle buluşacak.

Can Atilla’nın kendi ağzından eseri hakkında:

“Bu koral kompozisyonu bestelerken tanrısal frekanslarla yani müziğin simyasıyla Hz. Mevlana’yı hissetmek, yeniden keşfetmek, herhalde hayatımda yalnızca bir kez yaşayabileceğim bir mutluluktu.

Eserlerindeki anlamsal derinliğin karşılığını melodilerle yansıtabilmek için, onun hayatındaki dramatik kurguyu esere yansıtmaya özen gösterdim.

O eşsiz ruhtan fışkıran sevgi ve aşk dizeleri nasıl bir psikolojiyle yazılmış olmalı? Şems-i Tebrizi’nin gelişi ile o ruhun “Ateşten Bir Nur”‘ a dönüşmesi nasıl bir aşk sarhoşluğu haliydi kim bilir?

Eser, Hz. Mevlana’nın çocukluk yıllarında kervanla Konya’ ya doğru yola çıkışından ölümüne kadar olan hayat serüveninde O’nu “Mevlana” yapan olayları anlatır.

Doğumunun 800. yılı anısına bestelediğim eserimi, değerli Üstad Semih Sergen’in feyz dolu eşsiz dizeleriyle birleştirdim. Üstad orijinal libretto yazımında, Koro’nun dramatik kurguyu desteklemesi için özel olarak tiyatral şarkı sözleri yazdı.

Eserde büyük orkestra ve koro haricinde Mevlevi müziğine ait enstrümanlardan Ney ve Kudümü solo enstrüman olarak kullandım.

Masalsı bir atmosfer ve neo klasik içeriğiyle eser, Hz. Mevlana’nın hayatını dinleyicilere müzik sanatı aracılığıyla sunuyor.”

“MEVLANA - 800.YIL ORATORYOSU”

LİBRETTO – ANLATICI: SEMİH SERGEN

CUMHURBAŞKANLIĞI SENFONİ ORKESTRASI
VE
ÇOKSESLİ KORO

ORKESTRA ve KORO ŞEFİ: İBRAHİM YAZICI

SOLİSTLER:
ARP: ÇAĞATAY AKYOL
NEY: BİLGİN CANAZ
KUDÜM: MARAL MARLALI

Eserin Libretto Yazarı ve Solistlerinden Semih Sergen düşüncelerini şöyle dile getirmiş:

“Diller , dinler, düşünceler ve fikirler birleştirmek için vardır,ayırmak için değil”.

“Biz birleştirmek için geldik ayırmak için değil, seviyoruz ve hayatımızın güzelliği bu yüzden”…

“İşte yalnız bu sözler bile Unesco’ nun teklifiyle 2007 yılının dünyada ‘Mevlana ve Hoşgörü Yılı’  seçilmesine tanıktır. Hz. Mevlana’nın hiç ayırım yapmadan bütün dünya insanlarına bir barış ve dostluk çağrısı olan bu sözleri  ‘800. Yıl Oratoryosu’ için hareket kaynağımız oldu.”

Eserin bölümleri:

Part 1 “Prologue – Yıl 1218″

Part 2 ” İki Arslan”

Part 3 “Marecel Bahreyn”

Part 4 “Çözüldü Zincirler”

Part 5 “Ayrılık Günleri”

Part 6 ” Kimya Kızın Hazin Hikayesi”

Part 7 “Şems-i Tebrizi’nin Ölümü”

Part 8 ” Ben ve Tanrı Yalnızız, Birlikteyiz Bu Gece”

Part 9 “Kuyumcu Selahaddin”

Part 10 “Duy Şikayet Etmede Bu Ney”

Part 11 “Final: Yeniden Doğuş”




Hoşgeldiniz