53. Eurovision Şarkı Yarışması’nda Tahlilsiz Ismarlama… Ayhan Sarı


Toplam Okunma: 3824 | En Son Okunma: 04.12.2024 - 23:59
Kategori: Yarışmalar, Yazarlarımız: A.Sarı

2008 Eurovision Şarkı Yarışması’na katılacağımız şarkı belli oldu. Her yıl olduğu gibi bu yıl da daha ortaya çıkmadan hakkında türlü spekülasyonlar, yorumlar yapılan Eurovision şarkımız 15 Şubat 2008 akşamı TRT’den yayınlandı. Grup Mor ve Ötesi’ne ısmarlama yoluyla bestelettirilen şarkıyı yine aynı grup yorumladı. Bu tür yarışma şarkılarının ”dinlendikçe keyif verir” gibi bir klasik, müzik dinleme söylemi yoktur.

Bu nedenle yarışma sırasındaki seslendirilişinde, seyircilere ve juri üyelerine verdiği ilk etki çok önemlidir. Böyle şarkıları meydana getirirken daha işin başında yarışma koşullarının her türlü psikolojik, sosyal ve uluslararası ilişki etkileri göz önünde bulundurularak girişilmesi, sonuca önemli katkılarda bulunacaktır.

Şarkı nasıl ısmarlama yapılabiliyorsa, içeriği ve müziği de o na göre planlanmalı ve de uygulanmalıdır. Hele konu yıllardır çeşitli coğrafik toplumsal etkilerin ağırlığının hissedildiği bir yarışma olunca durum daha da komplike, karmaşık bir hal almaktadır.

Şarkının bestelenmesinden önce içinde müzikologundan, sosyologuna, popüler şarkılar ve Eurovision şarkı yarışması konusunda uzmanlaşmış ilgili meslek adamlarının bulunduğu bir toplantı zincirinin gerçekleştirilmesi ve bu toplantıdaki bilgilerin besteyi yapacak kişi veya gruba izlettirilerek özümsenmesi sonucunda ortaya çıkacak şarkılar arasında bir seçim yoluna gidilmesi yükseltinin ve de şansın artmasına olanak sağlıyacaktır.

Şarkıda bizce olması gereken, ama yine de o denli katı olmadığımız geleneksel Türk müziği ögelerinin varlığı ve oranı tartışmasına şu an girmiyoruz.

Kimi okuyucularımızın “matematikle beste olmaz” diye söylendiklerini duyar gibi oluyoruz. Ama bu Eurovision denilen yarışma öyle bildiğimiz yarışmalara benzememektedir.

Yaklaşım ve düşünme şeklini tahlil etmenin önemi, bu türlü yarışmalarda başarının ilk koşullarından gibi görünüyor.

Evet bir Eurovision Şarkı Yarışması daha geldi ve şarkımız belli oldu: “Deli”

İlk izlenim olarak ödül alabilecek etkiyi yarattığını söylemek zor.

Müzik duygudan öte mekanik. İnsanı sarmalamıyor. Ezgi klasik tekerleme kalıpları gibi basit müzikal soru cevaplardan oluşuyor. Klasik rock kalıplarında. Yani klasik çıs-taklamalar dışında insanın kalbine işleyebilecek bir özellik duyulmuyor. Sözler anlaşılmaktan uzak. Hele söz-müzik uyumu hiç de tatmin edici değil.

Grup üyelerinin tümünün erkek olması ayrı bir dezavantaj. Eh, temsilcimizin marjinal giysiler ve görünümlerde olamıyacağı da zaten malum…

Ak Parti Hükümeti’nin sanatta erkek egemenliğine önem verdiği, kadınların sahneye çıkmasını istemediği gibi bir çağrışım uyandırması hiç de mantıksız görünmemektedir. Zaten en son ilgilendikleri konu, bizim dünya müziği içindeki yerimiz olduğu için bu işten anladıklarını söylemek pek kolay olmayacaktır. Bu nedenle de Ak Parti Hükümeti döneminde uluslararası yükselti düzeyinde müzikal bir başarıya imza atacağımıza (biz ne kadar istesek de) tanık olmak zor gibi görünmektedir.

Eğer bu bestede ısrar edilecekse, Orkestralama, vokaller ve sahnelemede mutlaka oynamalar, bazı değişiklikler yapılacaktır. Yapılmalıdır da. Çünkü bu haliyle şarkının ümid vaat ettiğini söylemek bugün için zor görünüyor.

53. Erovision Şarkı yarışmasına katılacak olan şarkımız “Deli” yi tıpkı yarışmada karşılacağı koşullar gibi ilk intiba’ımızla değerlendirmeye çalıştık.

Yapılan değişiklikler ve son haliyle bir kez daha dinlemek istiyoruz.
_________________________________

Dr. Ayhan Sarı “53. Eurovision Şarkı Yarışması’nda Tahlilsiz Ismarlama… ” www.musikidergisi.net




Hoşgeldiniz