Geleneksel Türk Müziği Profesyonellerin mi, Yoksa Amatörlerin Müziği midir?… Ayhan Sarı


Toplam Okunma: 1940 | En Son Okunma: 03.05.2024 - 08:11
Kategori: Fikir Yazıları, Yazarlarımız: A.Sarı

Bir başka deyişle GTM, “tatil müzisyenleri”nin müziği midir?
Sorunun ilginçliği tartışma götürür boyutlardadır.

GTSM’nin son 200 yıllık geçmişini işlevsel anlamda incelediğimizde sözünü ettiğimiz boyutun daha çok amatör , tatil müzisyenliği bazında kaldığı sonucuna ulaşmamız konusunda hiç de zorlanmıyacağımız anlaşılmaktadır.
GTSM 1828’de Muzika-ı Humayun’un kurulmasından bu yana kalbi geleneksel Türk musiki ile yanıp tutuşan müzik meraklılarının müziği şekline dönüşmüştür.
Bir müziğin profesyonellik mi, yoksa amatörlük boyutunun mu ön plana çıktığı sorusu, müziğin yaşama şekli konusunda önemli ipuçları vermektedir.
Geleneksel Türk sanat müziğinin profesyonel boyutunun yaşayıp yaşamadığı ilginç bir soru olarak karşımıza çıkmaktadır.

GTSM’nin TRT, Devlet korolorı, Türk müziği Devlet konservatuarları ve bu kurumların konser izleyicileri dışında yaşayan profesyonel bir boyutundan söz edilebilir mi?

Görüldüğü gibi belli bir bakış açısıyla baktığımızda bir küçülme söz konusudur.
Restoranlarda icra edilen müzik, geleneksel Türk müzikçilerin kemikleşmiş kesimi tarafından zaten GTSM olarak kabul görmemektedir. Bu nedenle eğlence sektöründeki boyut, Onlara göre GTSM dışı veya yan uzantısı şeklindedir.

İşin burasında çok önemli bir tesbit ortaya çıkıyor: Türk müziğine en fazla sahip çıkan tutucu kesimin müziğimizi oldukça dar, adeta yaşamayan bir şekle dönüştürdüğü…

Biz böyle düşünürken bir takım müzik uğraşanlarımızın öte yana çoktan geçtiği, ama nasıl geçtiği sorgulaması…

Herhalde tüm tarihimiz boyunca kendini bu denli kabul eden, bir o kadar da kabul etmeyen -gerek içsel, gerekse dışsal- kutuplaşmalarla böylesine belirgin bir şekilde karşılaşılmamıştır…




Hoşgeldiniz