70 Dolar’lık Emek…


Toplam Okunma: 2964 | En Son Okunma: 22.04.2024 - 12:10
Kategori: Fikir Yazıları, Müzik Teknolojisi

Artık tüm basılı materyaller bedava, En fazla 70 dolar ödediğiniz zaman, şu anda piyasada satılan ne kadar müzik cd’si, dvd, vcd varsa kopyalamayı mümkün kılan bir kaydedici bilgisayarınıza takılabiliyor. Binlerce müzik parçası avuç içi kadar aletlerde mp3 formatında elinizin altında. İnternetten ne isterseniz, müzik,film, anında indirebiliyorsunuz.
Ne kadar önlem alınırsa alınsın evlerin tümünde bu materyaller hazırlanabiliyor. Kontrol ve denetim imkansız …

Basılı sanat materyallerindeki bu trajik gelişmeler şimdiden batıda, başta Deutsche Gramaphone, Decca, EMI, Philips gibi firmaları canından bezdirmiş durumda. Pek çoğu yüksek maliyetler nedeniyle kayıtları en aza indiriyor.

Artık orkestra sanatçıları da daha az kazanmaya başladı ve bu orkestraların da kapanma noktasına gelmesi anlamını taşıyor. Bu nedenle bazı orkestralar da kendi kayıtlarını yapıp, isimlerini taşıyan cd firmaları oluşturup piyasaya sürüyorlar.

İngiliz Royal Filarmoni Orkestrası ile başlayan bu moda, şimdilerde Londra Senfoni Orkestrası ve Amsterdam Concertgebauw Orkestrası ile devam ediyor. Universal Şirketi giderek kötüleşen şartlar ile ilgili bir açıklama yaparak; özellikle Çin kökenli korsan çoğaltma cihazlarının ucuzluk ve yaygınlığı önlenemediği takdirde gelecek 10 yılda dünya çapında 3-5 firmanın - o da zorluklarla- ayakta kalabileceğini duyurdu.

Batı’da bunlar olurken Türkiye’de henüz emeklemekte olan kayıt teknolojileri daha başlamadan çökmeye aday görünüyor.

Türkiye’de kayıt mühendisleri yetiştiren bir kurum yok. Senfonik kayıtlar yapabilecek nitelikte stüdyoların adı bile geçmiyor. Olsa bile yapılan kayıtları dünya piyasalarına sürebilecek bir pazarlama ve dağıtım sistemi yok.

Berlin Filarmoni’yi Aya İrini’de izleyenler, Orkestra’nın mükemmelliğinden söz ettikten sonra hep aynı konuyu gündeme getirdiler.Mükemmel bir cekim organizasyonu, partisyon okuyan kameramanlar, enstrümanlarla senkronize resim seçme teknikleri ve olağanüstü ses düzeni…

Yalnız izleyiciler değil konseri izleyen teknik elemanlar bile hayranlıklarını dile getirdiler.

İşte o kayıtlar bugün dünyanın her yerine satılmaktadır ama korsan kayıtlarla bu değer ve emek, sudan ucuz hale getirilerek tüm sanatçı ve kayıt emekçilerinin mesleklerine hakaret edilmektedir.

Bunun çözümü Ülkemiz içinde değildir. Çözüm, dünyadaki teknoloji devlerinin sanata olan saygısızlığı sonucu, kayıt ve çoğaltma cihazlarını sudan ucuz fiyatlara piyasalarına kabul eden ülkelerin Sanayi ve Kültür Bakanlıklarındadır.

Müziğin tüm basılı kayıtları artık mp3′ler ile diskotekleri süslemeye başlamıştır. Bu modaya istemeden de olsa katılıyoruz. Her evde olan korsan cd’ler aslında o çok sevdiğimiz sanatçıların dar ağacı olarak diskoteğimizdeki yerlerini almışlardır.

Telif hakları ise ne kadar sıkı takip edilirse edilsin okyanusta bir damladır…

________________________________________

Kaynak: http://www.birgun.net/index.php?sayfa=70&devami=5921




Hoşgeldiniz